f t y m
  • Батак - Литийно Шествие- Поклонение по паметните места от Април 1876г.

  • Обявяване на Независимостта на България

  • Съединение на Източна Румелия с Княжество България

  • Пиянството на един народ

  • 170 Години от рождението на Патриарха на Българската Литература - Великият Иван Вазов!

  • 3 Март

  • Нощ на музеите

  • Урок по Родолюбие

Copyright 2022 . Комитет Родолюбие - всички права запазени
Pin It

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ!

На 06 септември 1885г. България осъмва цяла. Войски, командвани от майор Николаев, чета начело с Чардафон Велики, установяват контрол над Пловдив и без да срещат съпротива, свалят правителството и генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Без военни действия, без жертви, мечтата на всеки Българин за съединение на Княжество България и Източна румелия е постигната!

Да бъде известно на моя любезен народ, че на 6-й того жителите на така наречената Източна Румелия след свалянието на тамошното досегашно правителство и из- биранието на друго привременно обявиха Съединението на Източна Румелия с Княжеството и единодушно ме прогласиха за Княз и на тая област.
Като имам предвид благото на българекий народ, неговото горещо желание да се слеят двете български държави в една и постиганието на историческата му зада- ча. аз признавам Съединението за станало и приемам отсега нататък да бъда и се именувам Княз на Северна и Южна България.
Като приемам управлението на тая област, аз обявявам, че животът, имотът и честта на всичките мирни жители, без разлика на вяра и народност, ще бъдат запазени и гарантирани. За запазването на реда и тишината са взети всичките потребни мерки и с нарушителите им ще се постъпва със сичката строгост на закона.
Надявам се, че любезний ми народ и от двете страни на Балкана, който с такава тадост и ентусиазъм посрещна това велико събитие, ще ми подаде своето съдействие в а заякчаванието на святото дело — Съединението на двете български области в една държава и ще бъде готов да направи всичките жъртви и усилия за запазвание на единството и независимостта на милото ни отечество.
Нека Бог ни бъде на помощ в това нужно и велико предприятие.
Издаден в старата българска столица Велико Търново днес на осми септемврий хиляда и осемстотин и осемдесет и пета година.
Александър

С прокламация се обяввяват членовете на новото временно Българско правителство.

 

България е цяла, България е единна, България е велика!

Да живее България!